Jak możesz pomóc

1.   Zrób zakupy w sklepie internetowym Zooplus

Robiąc zakupy dla swoich zwierzaków w sklepie internetowym Zooplus kliknij na baner zamieszczony na naszej stronie głównej. Baner przeniesie Cię bezpośrednio do sklepu, po czym będziesz mógł kontynuować zakupy jak zawsze. Dla Ciebie nic się nie zmienia natomiast my zyskujemy od 3 do 5% wartości Twoich zakupów. Łączna kwota należnej premii będzie nam wypłacana przez zooplus bezpośrednio na konto fundacji na koniec każdego kwartału. Dla Ciebie to tak niewiele a dla naszych zwierzaków to regularna pomoc. Prosimy zachęć do takiej formy pomagania wszystkich swoich znajomych. Z góry dziękujemy!

2. Zrób zakupy poprzez stronę FaniMani

Jeżeli robisz zakupy za pośrednictwem internetu masz możliwość w prosty sposób wspomóc naszą fundację. Wystarczy, że zarejestrujesz się na FaniMani.pl. np. poprzez baner zamieszczony na naszej stronie głównej. Z serwisem współpracuje już kilkaset popularnych sklepów internetowych. Gdy będziesz dokonywał zakupu w jednym z nich wybierz z bazy dostępnej na stronie FaniMani.pl nazwę naszej fundacji a sklep przekazuje na naszą rzecz określony procent swojego zysku z tej transakcji. Od użytkowników i organizacji nie są pobierane żadne prowizje czy opłaty. To takie proste a jednocześnie takie pomocne.

3. Dokonaj wpłaty gotówkowej lub wyślij sms

Często spotykamy się ze zdziwieniem a nawet niedowierzaniem, że koty będące pod naszą opieką utrzymywane są jedynie że środków które „wyżebramy” lub same zarobimy (dobrze, że póki co mamy jeszcze zatrudnienie). Nie wszyscy wiedzą, że wyżywienie i leczenie kotów jest możliwe wyłącznie dzięki darczyńcom. Fundacja nie otrzymuje na ten cel żadnych dotacji, grantów, itp. W przypadku braku środków na bieżącą działalność jesteśmy zmuszone ograniczać zakres naszej pomocy, dlatego tak ważne jest Wasze wsparcie. To dzięki Waszym datkom i naszej pracy koty mogą mieć regularne posiłki, być szczepione, odrobaczane a w razie potrzeby – leczone. Dziękują nam za to codziennie a my w ich imieniu z góry dziękujemy Wam.

Możesz również opłacić konkretne zamówienie karmy zrobione przez fundację – jesteśmy otwarte na każdą formę pomocy.

Nr konta Fundacji KOTlandia: 69 1240 6830 1111 0010 6837 0076

Bank PEKAO S.A.

Tytuł wpłaty : darowizna na cele statutowe

4. Przekaż nam dary rzeczowe

Jeśli z jakichś względów wolisz pomagać rzeczowo – za taką pomoc również będziemy wdzięczni. Możesz przekazać nam karmę, żwirek, lekarstwa, drapaki i zabawki (w dobrym stanie). BARDZO WAŻNE abyś nie wydawał swoich pieniędzy na karmy kiepskiej jakości dlatego zapytaj fundacji jakie karmy rekomenduje lub skorzystaj z zakładki Żywienie. Pamiętaj, że dobre karmy niekoniecznie są najdroższe natomiast te reklamowane niekoniecznie najlepsze!

5. Stwórz dom tymczasowy dla kota

W każdym tygodniu zgłaszanych jest do nas przynajmniej kilka kotów, które potrzebują domu tymczasowego. Jest nas garstka, nie mamy kociarni, a nasi podopieczni mieszkają z nami, w naszych domach. Siłą rzeczy nie jesteśmy w stanie przyjąć pod opiekę każdego zgłoszonego kota. Jest na to rada – możesz zostać naszym domem tymczasowym!

Dom tymczasowy to miejsce, w którym kot czeka na znalezienie domu stałego, jest to również niejednokrotnie szansa na życie dla kota. Na naszą pomoc liczą zwierzęta wyrzucone lub zagubione przez dotychczasowych opiekunów oraz takie, które co prawda urodziły się na wolności ale bez pomocy człowieka nie są w stanie sobie poradzić. Takie koty nie potrafią samodzielnie znaleźć pokarmu i schronienia, nie rozpoznają zagrożenia, jakie niosą ze sobą samochody czy psy. Często takie domowe, wypieszczone kociaki trafiają do schroniska, gdzie skrajnie przerażone i zestresowane wciskają się w najciemniejszy kąt odmawiając jednocześnie przyjmowania pokarmu. Bez domu tymczasowego mają bardzo małą szansę na przeżycie.

Pomocy potrzebują także kocie maluszki – wymagające czasem więcej uwagi opiekuna, ale dające mnóstwo radości i wzruszeń.  Często pod naszą opiekę trafiają koty chore lub kalekie, którym trzeba podać lek lub kroplówkę. W domu tymczasowym koty nie tylko odzyskują zdrowie, ale także wychodzą z traumy związanej z pobytem na ulicy i odzyskują zaufanie do człowieka.

To Ty będziesz decydował ile zwierząt możesz przyjąć pod swój dach – w zależności od ilości wolnego czasu i możliwości finansowych. Jeśli masz możliwość zaoferować jedynie miejsce my pokryjemy koszty utrzymania kotków. Nie musisz posiadać ekstra warunków mieszkaniowych aby prowadzić dom tymczasowy. Większość naszych DT tworzą ludzie, którzy mają koty i z miłości do tych zwierząt chcą pomóc innym zwierzakom w potrzebie.Każdy dom tymczasowy jest dla nas na wagę złota.

Zostając naszym domem tymczasowym NIGDY nie jesteś tylko nim. Stajesz się częścią naszej grupy! ZAWSZE możesz na nas liczyć.

6.  Zostań naszym wolontariuszem

Będąc wolontariuszem możesz robić to, w czym czujesz się pewnie i na co pozwala Ci Twój czas. Sam decydujesz, w jakim stopniu i wymiarze czasowym chcesz działać. Wolontariat nie oznacza, że codziennie musisz poświęcać na coś swój czas, jednak zależy nam na współpracy długofalowej i regularnej. Obecnie fundacja poszukuje wolontariuszy do następujących działań:

• przygotowywanie i zamieszczanie ogłoszeń kotów do adopcji, kotów poszukujących domów tymczasowych, ogłoszeń o zbiórkach na koty leczone, ogłoszeń o organizowanych imprezach itd.
  • nawiązanie kontaktu z dystrybutorami karm, żwiru i wyposażenia dla kotów, negocjowanie korzystnych cen,
  • pozyskiwanie sponsorów, nawiązanie innych form współpracy i doprowadzenie do podpisania umowy o współpracy;
  • przygotowanie materiałów promocyjnych dotyczących akcji fundacyjnych;
  • działania marketingowe: nawiązanie i utrzymywanie kontaktu z portalami, witrynami, blogami internetowymi, organizacja imprez i wydarzeń specjalnych na rzecz fundacji w celu zbiórki darów rzeczowych, organizacja imprez służących promocji adopcji kotów;
  • transportowanie kotów (czasem w towarzystwie niezmotoryzowanego wolontariusza) do weterynarza, do domu tymczasowego, domu stałego itp.,
  • dokarmianie kotów i utrzymywanie czystości w miejscach, gdzie przebywają one na fundacyjnej kwarantannie;
  • przewożenie wolontariuszy ze sprzętem na akcje wyłapywania kotów lub ze złapanym kotem do jego miejsca pobytu;

Fundacja zapewnia pomoc i wsparcie merytoryczne, niezbędne do efektywnego wykonywania zadań. Czekamy na Ciebie!

7. Zaadoptuj kota wirtualnie

Jeśli nie możesz zostać domem tymczasowym/stałym dla kota i brakuje Ci czasu na wolontariat, wciąż możesz pomóc! Zostań opiekunem wirtualnym wybranego podopiecznego fundacji!

Opieką wirtualną otaczamy koty szczególnej troski, czyli te, które długo pozostają w fundacji ze względu na swój stan zdrowia np. problemy z nerkami, wątrobą, alergią, problemy neurologiczne lub koty wymagające socjalizacji. Te zwierzęta są droższe w utrzymaniu m.in. z uwagi na to, że wymagają podawania weterynaryjnych karm i regularnych badań.
Opiekunem wirtualnym zwierzaka może zostać nie tylko osoba fizyczna, ale także firma, instytucja, szkoła, przedszkole, itp. Jeśli darczyńca ma takie życzenie, pod ogłoszeniem danego zwierzaka możemy zamieścić logo instytucji/firmy lub link wraz ze stosownym podziękowaniem.

Jeśli zamiast wpłaty wolisz kupować karmę/żwirek i przekazywać do domu tymczasowego, opiekującego się kotem, jest taka możliwość. Możesz także poznać osobiście lub odwiedzać swojego podopiecznego w domu tymczasowym.

REGULAMIN ADOPCJI WIRTUALNYCH w Fundacji KOTlandia

1. Adopcje wirtualne to inaczej adopcje internetowe, polegające na partycypowaniu w

kosztach utrzymania/leczenia wybranego kota.

1. Możesz przygarnąć kota wirtualnie deklarując dobrowolną comiesięczną wpłatę na rzecz

wybranego przez siebie kota, którego fotografia znajduje się w galerii adopcji wirtualnych

na stronie.

1. Zamiar objęcia adopcją wirtualną wybranego kota zgłoś pod numerem telefonu 695 663 622
  2. Comiesięczne wpłaty należy przekazywać na konto:

Fundacja KOTlandia,

BANK PEKAO SA

69 1240 6830 1111 0010 6837 0076 z dopiskiem: adopcja wirtualna + imię kota

1. Informacja o wirtualnej adopcji danego kota wraz z imieniem/nazwą darczyńcy zostanie

umieszczona na naszej stronie pod zdjęciem kota.

1. Imię/nazwa instytucji pojawi się na stronie fundacyjnej oraz na Facebooku – w przypadku

osób prywatnych będzie to imię, chyba że Opiekun Wirtualny wyrazi życzenie, by wymienić

również nazwisko.

1. Najważniejszym zadaniem dla nas jest znalezienie domu dla możliwie największej ilości

zwierzaków. Fundacja ma prawo do oddania Twojego podopiecznego opiekunowi, który

zdecyduje się na jego rzeczywistą adopcję.

1. W przypadku znalezienia dla Twojego podopiecznego nowego domu powiadomimy Cię o

tym (zdjęcie zostanie usunięte z galerii), a Ty – jeśli będziesz chciał(a) – możesz objąć tą

formą opieki kolejnego kota.

1. Pamiętaj też, by zgłosić nam, jeśli nie będziesz w stanie dłużej płacić na utrzymanie

swojego podopiecznego. Być może ktoś inny go wybierze i obejmie pupila wirtualną

opieką.

8. Przekaż nam 1% podatku

Fundusze pozyskane w ramach 1% podatku stanowią główne źródło finansowania działalności fundacji. To dzięki nim możemy pomagać zwierzętom, dlatego prosimy o Państwa wsparcie.
Wszystkie otrzymane środki przeznaczamy na potrzeby zwierząt. Przez większość roku pod stałą opieką mamy kilkadziesiąt kotów – zarówno tych przebywających w naszych domach tymczasowych jak i wolnobytujących. W wyniku naszych działań w terenie poznaliśmy również sporą grupę karmicieli kotów, którzy niejednokrotnie kosztem wielu wyrzeczeń przeznaczają swoje skromne zasoby finansowe na rzecz kotów w potrzebie. Im też w miarę naszych możliwości chcielibyśmy pomóc. Na bieżąco realizujemy akcje sterylizacji i leczenia bezdomnych zwierząt. Wszystkim kotom które rokują w procesie oswajania, zarówno małym jak i dużym szukamy kochających, odpowiedzialnych domów.

Fundacja nie posiada pracowników etatowych – wszyscy działamy jako wolontariusze.

9. Zrób zakupy poprzez Allegro charytatywni

Allegro, chcąc wykorzystać naszą naturalną potrzebę pomagania innym, stworzyło platformę charytatywni.allegro.pl. Wystawiając swoje przedmioty na aukcję możecie wybrać naszą fundację jako podmiot, któremu chcecie pomóc. Tym samym środki ze sprzedaży przedmiotu przekazane zostaną na naszą rzecz. Cała procedura wystawiania przedmiotów jest podobna do tej na Allegro, wystarczy mieć konto na Allegro lub je założyć – dane do logowania działają także na charytatywni.allegro.pl. Jedyną ważną różnicą jest to, że na początku procesu Sprzedający wybiera cel zbiórki, na który przekazane będą środki uzyskane ze sprzedaży. Platforma zapewnia, że 100%  uzyskanych środków trafia na konto organizacji, bowiem Allegro i partner finansowy PayU nie pobierają opłat, a platforma charytatywni.allegro.pl prowadzona jest przez nich non profit.

Jak to zrobić krok po kroku:

1. Zaloguj się lub zarejestruj na charytatywni.allegro.pl
  2. Skorzystaj z formularza sprzedaży, wybierz kategorię przedmiotu, podaj szczegóły dotyczące licytacji i przesyłki oraz opisz swój przedmiot
  3. Sprawdzaj przebieg licytacji, po każdej złożonej ofercie oraz po zakończonej licytacji otrzymasz e-mail
  4. Poczekaj na e-mail od Allegro, znajdziesz w nim potwierdzenie, że wpłata od kupującego wpłynęła na konto fundacji
  5. Wyślij przedmiot zwycięscy.